Tokom jučerašnjeg dana obavlјene su operacije ugradnje totalnih proteza kolјena i kukova, a operacije su obavili specijalista ortopedije dr Nemanja Tomić iz Odjelјenja za ortopediju – Klinika za ortopediju Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske u saradnji sa specijalistom ortopedije JZU Bolnica Zvornik dr Dejanom Mišićem.

Saradnja sa izuzetnim dr Nemanjom Tomićem započeta je u februaru tekuće godine i tokom proteklih mjeseci kontinuirano se nastavlјa.

Bitno je napomenuti da se za istu operaciju u drugim ustanovama i kliničkim centrima čeka dugi niz mjeseci, dok u bolnici Zvornik proces ide znatno brže.

Uspješno je izvedeno preko 30 operacija artroplastike kolјena i kuka u našoj ustanovi, a svi pacijenti su zadovolјni i uspješno oporavlјeni.

Nastavkom ove izuzetno značajne saradnje nastavlјa se i usavršavanje lјekara iz naše ustanove, kako bi u budućnosti ovaj tip operacija mogli obavlјati samostalno i time unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga pacijentima regije Birač.

Za jučerašnje uspješno obavlјene operacije zahvalјujemo se i dr Miletu Rakiću, načelniku Odjelјenja anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, kao i našim anestetičarima i instrumentarkama koje su već dovolјno obučene za samostalno obavlјanje svojih zadataka kod ovakvih operacija.

Dr Nemanja Tomić od 2010. godine zaposlen u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, u Klinici za ortopediju i traumatologiju, prvo kao doktor medicine, a potom i kao doktor medicine specijalista nakon završene specijalizacije iz ortopedije sa traumatologijom.

Usavršavao se se u Sloveniji, Austriji, te završavao mnogobrojne medicinske kurseve iz oblasti svog djelovanja. Završio je postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci, a trenutno piše doktorat na temu regenerativne ortopedije.

Učesnik je na više od 30 stručnih i naučnih skupova u okruženju i inostranstvu.

Zaposlen je kao asistent na Katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

Zahvalјujemo se dr Dejanu Mišiću, koji i pored izuzetno velikog broja obavlјenih operacija i pregleda pronađe vremena za ovaj vid saradnje čime se značajno podiže nivo pružanja zdravstvene zaštite u JZU Bolnica Zvornik.

Ugradnja totalne proteze kolјena (artroplastike kolјena) postupak je zamjene oštećenih dijelova kolјena ili kukova umjetnim implantatima. Indicirana je uglavnom kako bi se uklonila bol i povećao opseg pokreta u kolјenu ili kukovima kod pacijenata.