Otorinolaringološke ambulante za pregled pacijenata potpuno su opremljene novom, savremenom opremom koja će značajno unaprijediti rad ove službe.
 
➡️Tokom prethodna dva dana instalirani su savremeni aparati u sve tri ambulante, te je izvršena obuka zaposlenih za rad na aparatima.
 
Menadžment ustanove, na čelu sa direktorom Ivanom Popovićem, prepoznao je potrebu da se ORL ambulantama nabavi nova savremena oprema, te pacijentima omogući kvalitetnija dijagnostika.
 
Među pristiglom opremom su ORL pregledni mikroskop, endoskopska kamera,modul za endoskopiju sa ugrađenim dvokanalnim izvorom svjetla, fleksibilni videonazofaringolaringoskop, rigidne endoskopske optike, čeono LED svjetlo, mobilna pregledna stolica za pacijenta.

Načelnik Odjeljanja za ORL dr Mladen Gurdeljević – specijalista otorinolaringologije, istakao je da je pristigla oprema najsavremenija ovog tipa i da pruža brojne mogućnosti u smislu endoskopskih pregleda posebno regija koje su nedostupne klasičnim pregledom, što značajno olakšava i ubrzava definitivnu dijagnostiku, a omogućeno je i intratimpanalno davanje terapije.
Uz novu opremu dostupne su i nove usluge u sklopu ORL službe, kao što je fiberendoskopija, za koju se do sada moralo odlaziti u veće medicinske centre.
 
Endoskopija podrazumijeva pregled pomoću kamere i izvora svjetlosti, nosa i sinusa, kao i epifarinksa, tj. pregled gornjeg nosnog dijela ždrijela, te grla i dušnika. Ovo je u potpunosti sigurna metoda koja u realnom vremenu omogućava detaljan i izravan pregled te analizu i dijagnostiku uha, nosa i grla, a potom i liječenje bolesti nosa i sinusa, grla i ždrijela.
Mikroskop je veoma značajan za svakodnevni rad, posebno za dijagnostiku pojedinih specifičnih medicinskih stanja kao što su tumorske promjene koje nisu vidljive golim okom, raznih trauma, što uz opciju snimanja i čuvanja video zapisa omogućava praćenje stanja prije i poslije intervencija – ističe dr Gurdeljević.
 
Osoblje ORL odjeljenja zahvalilo se rukovodstvu ustanove za prepoznate potrebe zaposlenih i pacijenata ovog odjeljenja i nabavku nove opeme, čime je značajno poboljšan i olakšan rad odjeljenja, a pacijentima omogućeni brži pregledi, bolja dijagnostika i nove usluge.