Zvornička bolnica uspjela je u namjeri da ukine listu čekanja za operaciju katarakte te se u toj sferi pozicionirala na najviši nivo jer se u nekim bolnicama u Republici Srpskoj ove operacije nikako ne rade, dok su u nekima čekanja i do dvije godine. Zahvaljujući dobroj saradnji kompletnog menadžementa i osoblja, ova godina će biti rekordna i po broju hirurških interevencija u posljednjih 20 godina.

Direktor JZU „Bolnica zvornik“ Ivan Popović zahvalan je svim zaposlenima koji su pomogli da se ostvare ovi rezultati.

– Jedna od listi čekanja koju sam zatekao kada sam došao na ovo mjesto je bila i ona za operaciju katarakte. Obzirom na to da statistika kaže da je svaki drugi čovjek stariji od 65 godina ili operisao ili treba da operiše kataraktu sa oftamologom Veselinom Sandićem smo se dogovorili da angažujemo profesora Aleksandra Gakovića, načelnika Odsjeka za hirurgiju katarakte KC Srbije, koji je radio sedam do deset operacija sedmično. Nakon osam mjeseci možemo da kažemo da više nemamo listi čekanja i da se nakon upućivanja na operaciju termin zakaže za tri ili najdalje za sedam dana. Sada svi pacijenti iz Republike Srpske ovdje mogu da dobiju kvalitetnu uslugu bez čakanja za oparaciju katarakte – rekao je Popović i dodao da su napravljeni iskoraci i u drugim oblastima hirurgije kao i pedijatrije.

 – Prema dosadašnjim podacima ovo će biti rekordna godina po broju operacija koje su naši doktori uradili u posljednjih 20 godina. Ovome treba dodati da su na hirurgiji ove godine rađene i najsloženije laparoskopske operacije koje je radio profesor Miloš Bjelović i ujedno edukovao naš ljekare za takve složene zahvate. U okviru Pedijatrijskog odjeljena imamo odobrenje FZO za formiranje tima pedijatrije jer imamo kadar i sve druge potrebne uslove za formiranje ovih timova čime ćemo značajno proširiti naše usluge – istakao je Popović i dodao da su svi ovi rezultati prozivod zajedničkog rada menadžmenta, odnosno saradnika Saše Markovića, Nataše Ivanović te načelnika svih odjeljenja, a posebno Zorana Komljenovića.

Sumirajući rezutate drugih službi, on je naveo da je do sada u porodilištu obavljeno preko 420 poroda što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu.

– Ovdje moramo dodati činjenicu da je otvoreno porodilište u Milićima gdje je sigurno oko 100 naših porodilja porode obavilo u tom centru, ali i podatak da smo mi, kao rubna opština sa Srbijom, imali veliki broj porodilja koje su zbog finansijkih pogodnosti koje oni daju porode obavile u Loznici – rekao je Popović i dodao da je smanjenje broja poroda evidentno i u drugim porodilištima te naveo da je 2012. godine u zvorničkoj bolnici bilo 850 poroda, a prošle godine 590.

Na proljeće radovi na novom bloku bolnice

Za proširenje kapaciteta zvornička bolnica dobiće novi blok sa 3.000 kvadrata prostora. Radovi bi trebali krenuti na proljeće, a novac je obezbijeđen od strane resornog ministarstva u vrijednosti 5.500.000 KM te donacije Vlade Srbije u iznosu od 1.500.000 KM.

(infobirac.net)