Posao medicinskih radnika jedan je od najodgovornijih poslova, jer se medicinski radnici brinu za očuvanje onog što nam je najbitnije – naše zdravlje.

Pravim herojima, pored naših medicinskih radnika, možemo nazvati i naše vozače sanitetskih vozila.

Oni su ti koji se pobrinu da pacijenti, kojima je to neophodno, stignu da im se na vrijeme pruži potrebna medicinska pomoć.

I ranije, a posebno u godinama borbe sa nevidljivim virusom, gledajući kako se pacijenti bore za svaki dah, pokazali su izuzetnu hrabrost, savjesno i odgovorno su radili svoj posao, kako bi našim pacijentima omogućili da na vrijeme dobiju adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu njegu.
Vozači sanitetskih vozila zvorničke bolnice saglasni su u jednom: svakodnevno im je motiv da pacijente na vrijeme, bez problema i komplikacija prevezu na potrebno odredište.

 

Svjesni su da vrijeme igra veoma bitnu ulogu u borbi za životno ugroženog pacijenta.

Stres, brzina i velika odgovornost otežavajuće su okolnosti u njihovom poslu, jer su u svakom trenutku odgovorni za živote osoba unutar sanitetskog vozila, kao i za druge učesnike u saobraćaju.

Često voze u otežanim vremenskim uslovima, prevozeći najugroženije pacijente, oni se trude i daju svoj maksimum pažnje i posvećenosti kako bi svoj posao obavljali dobro.

Šef voznog parka, Ljubiša Jokić, ističe da je odgovornost ogromna i da prevoz svakog pacijenta, čak i nakon toliko godina rada ovog posla, predstavlja svojevrstan stres, posebno ukoliko su u pitanju životno ugroženi pacijenti mlađe životne dobi ili djeca.
Takođe, obzirom da živimo u maloj sredini, nekada se dogodi da prevoze osobe koje poznaju, što izaziva dodatni stres, ali svoju profesionalnost pokazuju u svakom trenutku, te im je za svakog pacijenta bitno da stignu sigurno i na vrijeme.

Kroz godine rada dešavale su se razne situacije i mnogi teški trenuci. Prirodno, najveći stres izaziva saznanje da pacijent, nažalost, nije izdržao i da je preminuo u sanitetu.
Duboko u sjećanje urezani su preplašeni pogledi svakog pacijenta, u kojima osjećanje straha nadilazi i osjećaj bola.
Svaki pacijentov strah osjećaju, pa nerijetko kada vide da je pacijent preplašen nakon što ga dovezu na dalje liječenje, kažu im: “Dolazim po tebe uskoro da te vratim kući.“, tada u pogledu pacijenta mogu vidjeti zahvalnost i riječi koje ne moraju izgovarati, iako ponekad i sami vide da je mala šansa da se ta njihova rečenica ostvari.
Ali čuda se dešavaju.
I to je jedan od razloga zašto vole svoj posao.
Ističu da je najveća nagrada koju mogu dobiti upravo nasmijan pacijent kada ga transportuju kući, kao i kada sretnu pacijente koje su prevozili, a posebno kada su to ranije životno ugrožena djeca, a danas odrasli mladi ljudi, koji ih uz osmijeh pozdrave, često zastanu, zahvale se, znaju da cijene njihov posao.

Žele da pohvale kolege zdravstvene radnike, čiju borbu za zdravlje pacijenata i posvećenosti poslu najbolje znaju i sa kojima se trude da budu tim.

Kolegijalnost  i dobra saradnja među vozačima sanitetskih vozila jako je bitna, a toga među kolegama čija su imena Ljubiša Jokić, Pero Tadić, Jovo Ilić, Milan Lazarević, Luka Vlačić i Predrag Tijanić ne nedostaje.
Ističu da saradnja među vozačima nikada nije bila bolja, da se se svi trude da jedni drugima izlaze u susret i da sve situacije rješavaju kroz dogovor.
Uvijek znaju gdje je svaki od njih i ko je dostupan, ako hitno zatreba vozač više, znaju šta je zaduženje svakog od njih, poštuju se i podržavaju.
Obzirom da pokrivaju cjelokupnu regiju Birač, dogodilo se i da su sva sanitetska vozila na putu u istom trenutku.

Posao im, kako kažu, olakšava činjenica da su sanitetska vozila JZU Bolnica Zvornik nova i savremena, da imaju svu neophodnu opremu, i da ih ima dovoljan broj da u svakom trenutku mogu da prevezu pacijente, pa i pomognu drugim zdravstvenim ustanovama u okolini, kada je neophodno.


Trenutno se u voznom parku JZU Bolnica Zvornik nalaze 4 sanitetska vozila, od kojih su tri potpuno nova savremena vozila, a četvrto je staro oko 5 godina u odličnom i očuvanom stanju.

Nakon svake vožnje sanitetska vozila očiste, oprema se vraća na svoje mjesto i vozilo se priprema za sljedeću vožnju, tako da su naši saniteti uvijek spremni. Redovno se vrše svi potrebni servisi, prilikom vožnje u sanitetskom vozilu se nalazi sva neophodna oprema.

Iskazuju veliku zahvalnost menadžmentu JZU Bolnica Zvornik za maksimalnu podršku u radu i za borbu da se radnicima ostvare svi potrebni uslovi za rad i ističu da stanje u voznom parku nikada nije bilo bolje.

Vozači saniteta JZU Bolnica Zvornik zahvaljuju se i svim savjesnim učesnicima u saobraćaju koji postupaju odgovorno, te svoju vožnju prilagode i omoguće prolaz kada primjete sanitetsko vozilo pod rotacijom.

Iz menadžmenta zvorničke bolnice poručuju da su zadovoljni svojim vozačima, te da im se i ovim putem zahvaljuju za sav iskazan trud, odgovornost i posvećenost koji iskazuju radeći svoj posao najbolje što mogu za dobrobit naše ustanove i naših pacijenata.