Dana 07.04.2023. g u JZU Bolnica Zvornik obavljene su operacije ugradnji totalnih proteza koljena i kukova, a operacije su obavili specijalista ortopedije dr Nemanja Tomić i specijalista ortopedije dr Saša Prostran iz Odjeljenja za ortopediju – Klinika za ortopediju Univerzitetskog Kliničkog centra Republika Srpska u saradnji sa specijalistom ortopedije JZU Bolnica Zvornik dr Dejanom Mišićem.

Prilikom posjete bolnici u Zvorniku uz dr Nemanju Tomića boravio je i dr Saša Prostran, specijalista ortopedije Odjeljenja za ortopediju – Klinika za ortopediju Univerzitetskog Kliničkog centra Republika Srpska.

Nastavkom ove izuzetno značajne saradnje nastavlja se i usavršavanje ljekara iz naše ustanove, kako bi u budućnosti ovaj tip operacija mogli obavljati samostalno i time unaprijedili pružanje zdravstvenih usluga pacijentima regije Birač.

Dr Nemanja Tomić od 2010. godine zaposlen u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, u Klinici za ortopediju i traumatologiju, prvo kao doktor medicine, a potom i kao doktor medicine specijalista nakon završene specijalizacije iz ortopedije sa traumatologijom
Usavršavao se se u Sloveniji, Austriji, te završavao mnogobrojne medicinske kurseve iz oblasti svog djelovanja. Završio je postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci, a trenutno piše doktorat na temu regenerativne ortopedije.
Učesnik je na više od 30 stručnih i naučnih skupova u okruženju i inostranstvu.
Zaposlen je kao asistent na Katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

Dr Saša Prostran specijalista ortopedije nekadašnji načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog kog centra Banjaluka , zaposlen kao dio stručnog tima u Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske, koji iza sebe ima izuzetno iskustvo u radu, veliki broj operativnih zahvata, složenih operacija, rekonstrukcija i procedura, radova sa brojnim eminentnim stručnjacima.

Ugradnja totalne proteze koljena (artroplastike koljena) postupak je zamjene oštećenih dijelova koljena ili kukova umjetnim implantatima. Indicirana je uglavnom kako bi se uklonila bol i povećao opseg pokreta u koljenu ili kukovima kod pacijenata.