BESPLATNI DERMATOVENEROLOŠKI PREVENTIVNI PREGLEDI
Dr Aleksandra Čuturić, specijalista dermatovenerologije obavljaće preventivne preglede u Dermatovenerološkoj ambulanti Bolnice Zvornik u srijedu 22. maja, petak 24. maja i srijedu 29. maja u terminu 12.00 – 14.00 časova, povodom Evropskog dana borbe protiv MELANOMA.
☎️ Besplatan, preventivni pregled možete zakazati pozivom na brojeve telefona 056/211-112 ili 056/ 215-352, tražeći da Vas spoje sa Dermatovenerološkom ambulantom.
Humanitarna, javno preventivna Euromelanoma kampanja odžava se u nekoliko gradova sa ciljem prevencije i ranog otkrivanja raka kože, a prije svih melanoma, kao najmalignijeg tumora u humanoj patologiji.
🔸O MELANOMU GOVORI DR ALEKSANDRA ČUTURIĆ
Melanom je MALIGNI TUMOR kože, porijeklom od melanocita – ćelija koje proizvode pigment melanin. Obično se nalazi na koži izloženoj Suncu, ali može biti i na drugim dijelovima tijela.
❗️Faktori rizika?
Glavni faktori rizika jesu genetika, UV zračenje, opekotine od sunca, Parkinsonova bolest. Pored navedenih osnovnih, drugi faktori rizika su lična i porodična anamnezu, imunosupresivna terapija, veliki broj mladeža (preko 50), mladež koji se mijenja (u smislu krvarenja, iritacija), upotreba solarijuma…
Osobe svijetle puti, svijetle (plave) ili riđe kose i svijetlih (plavih, zelenih) očiju pod povećanim su rizikom.
❕Mjere prevencije?
Adekvatna zaštita od sunca koja podrazumijeva upotrebu krema sa zaštitnim faktorom, izbjegavanje izlaganja sunčevim zracima tokom najvećeg indeksa UV zračenja (u ljetnjim mjesecima u periodu od 10 do 17 časova), mehanička zaštita od štetnog zračenja (adekvatna odjeća, naočare, nošenje šešira ili kačketa). Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti djece, jer je njihova koža tanja i osetlјivija, a opekotine u djetinjstvu mogu biti posebno opasne za nastanak melanoma u kasnijem životu.
❗️Dijagnoza tumora kože
Sama dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, dermaskopije i potom patohistološkog nalaza.
Dermaskopija predstavlja proceduru koja je poveznica između kliničkog nalaza i patohistološkog nalaza, jer neke dermaskopske strukture koreliraju sa patohistološkim nalazom.
Liječenje melanoma se obavlja u domenu onkologa, hirurga i dermatologa.
❗️U proteklih 6 mjeseci u našoj ustanovi dijagnostikovano je nekoliko melanoma, dijagnostikovano je dosta rizičnih tumora kože (mladeža kod kojih je primjećena izmjena i koji bi u narednom periodu mogli preći u melanom).
✅Pregled i samopregled kože i mladeža najbolja su prevencija u ranom otkrivanju melanoma.
Zakažite preventivni pregled, posvetite se Vašem zdravlju i dobijte savjet specijaliste dermatovenerologa JZU Bolnica Zvornik.