Kako da ljetovanje sa mališanima prođe, lijepo, lagodno i bezbrižno?
Osim dobre organizacije i detaljnog planiranja, veoma je važno da ponesete sve od lijekova što vašoj djeci može zatrebati.
Dr Vera Tanacković, specijalista pedijatrije navodi šta je neophodno da pripremite za put:
💊 PROBIOTIK – savjetuje se konzumiranje par dana pred put, ali zatim i tokom cijelog odmora
🚘 LIZALICE ILI TABLETE PROTIV MUČNINE – pomažu kod mučnine i povraćanja tokom putovanja, tablete se piju pred put i ne preporučuju za djecu mlađu od 2 godine.
Farmaceuta zamolite da preporuči dozu zavisno od uzrasta.
🌡️TOPLOMJER – Kada putujete sa malom djecom, toplomer je obavezan u putnoj apoteci.
🌡️ANTIPIRETIK (paracetamol, brufen) – Ako dijete ima povišenu temperaturu koja prelazi 38.5 °C vjerovatno ćete htjeti da je spustite. Sirup ili tablete – lijek za spuštanje temperature je potrebno da imate u svojoj putnoj apoteci.
💧SREDSTVO ZA REHIDRATACIJU – ako dijete zbog povraćanja ili dijareje izgubi dosta tečnosti, najlakše ćete je povratiti sredstvom za rehidrataciju.
👶🏼SREDSTVO ZA OTPUŠAVANJE NOSA – Zbog promjene klime i morske vode, virusne infekcije ili alergijske reakcije često na moru dođe do toga da se djetetu zapuši nos, to može da mu ometa san i poprilično poremeti ritam odmora. Kapi ili sprej za nos mogu biti od pomoći.
☀️ ZAŠTITA OD SUNCA – adekvatne kreme i sprejevi za sunčanje i nakon sunčanja koji će zaštititi vašu djecu od štetnih uticaja sunca i UV zračenja, preporučuje se visoki zaštitni faktor 50.
💊 SIRUP PROTIV ALERGIJE – Lijekovi protiv alergija uzimaju se po preporuci ljekara u odgovarajućoj dozi i na način kako je propisano.
🩹U SLUČAJU POVREDA – Sterilna gaza, Hanzaplast, Povidon, hidrogen ili borna kiselina.
Lijekove za djecu koja pate od hroničnih bolesti koristiti po preporuci pedijatra.