JZU bolnica Zvorniku dobila je 200.000 KM od Vlade Republike Srpske za uređenje unutrašnjosti ovog objekta. Ovo je veoma važna donacija zdravstvenoj ustanovi, gde je krajem godine bilo puno turbulencija prilikom smene direktora. Bolnica je u januaru mesecu imala rekordan broj pruženih usluga, odnosno najviše u poslednjih petnaestak godina.

V.d. direktora bolnice Ivan Popović kaže da je prošle godine urađena termoizolacija objekta i zamenjena vanjska stolarija, kada je kroz projekte energetske efikasnosti Vlada RS finansirala radove sa 750.000 KM, te je ovo nastavak radova na uređenju zdravstvene ustanove.

– Plan nam je da postavimo medicinske podove, novu savremenu stolariju koja odgovara medicinskim propisima, spuštene plafone, led rasvetu i okrečimo sve prostorije. Ukoliko se tokom ovih radova ukaže potreba nekih dodatnih uređenja mi ćemo ih uraditi, da li iz sopstvenih sredstava ili iz donacija – rekao je Popović i dodao da će sa izvođačima radova dogovoriti da se radi etapno kako bi oni mogli nesmetano pružati zdravstvene usluge pacijentima.

– Vrlo je važno da pacijenti nemaju čekanja ili drugih problema prilikom izvođenja radova, posebno zbog činjenice da smo u januaru mesecu imali najveći broj pruženih usluga pacijentima u poslednjih petnaestak godina. Na tim rezultatima sam zahvalan svim zaposlenima jer bez njih to ne bi bilo moguće – istakao je Popović i dodao da je to najbolji pokazatelj da su neprijatna situacija i turbulencije, od pre nekoliko meseci prošle godine, izazvane promenom direktora ove ustanove, u poptunosti prevaziđene.

Prema njegovim rečima, za tri i po meseca koliko je na čelu ustanove prepolovljene su liste čekanja.

– Za ergo test i ultrazvuk srca se čekalo oko godinu dana, a sada dva ili tri meseca, dopleri i ultrazvučni pregledi ranije četiri, a sada mesec dana. Moramo istaći da smo angažovali više spoljnih saradnika, jer mi nemamo dovoljno takvih profila doktora, kako bi povećali obim i kvalitet naših usluga. Tako kod nas nasloženije hirurške operacije izvodi poznati hirurg Toma Ranđelović, a kod nas operiše i čuveni oftamolog Gaković iz Kliničkog centra Srbije. Zbog toga smo u januaru i febrauaru mesecu imali po 20 operacija katarakte te smo i tu smanjili listu čekanja. U svim zdravstvenim ustanovama u BiH se na ove oftamološke operacije čeka godinu dana ili negde i dve godine, a kod nas šest meseci – naveo je Popović.

Cilj pozitivno poslovanje

Popović je ovom prilikom istakao da im je cilj da na kraju godine pozitivno posluju.

– Zahvalan sam zaposlenim i menadžmentu koji se zaista trude da ispunimo sve planove te, ako nastavimo sa ovim obimom usluga, možemo na kraju godine pozitivno da poslujemo – rekao je Popović i dodao da se plate i obaveze prema radnicima redovno izmuruju, te da su stigli da isplate i nekoliko meseci dugovanja za prevoz koji su nastali u ranijem periodu.

(EuroBlic, Rade Jokić)